Baro, meslekî faaliyetlerde ve hukukî meselelerde karşılaşılan problemlerin çözümünde şikâyet eden değil; çözüm üreten, öneri sunan bir meslek örgütü olmalıdır.
Baro, meslektaşların tüm sorunlarını tespit ve çözümle görevlidir. Bu kapsamda Baro sadece sorun tespiti yapmamalı, çözüm için etkin ve verimli adımları derhâl atmalıdır. Çözüm için başlattığı bu süreci de başvurma aşamasında bırakmayarak âkıbetini takip etmeli ve neticelendirmelidir.
Baro, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını güçlendirecek çalışmalara destek olmalıdır.
Baro; yargının kurucu üç unsurundan biri olan ve savunmayı temsil eden avukatların meslek örgütü olarak yargıya güveni artıracak çalışmalara destek olmalıdır.
Baro, “hemen, şimdi ve burada adâlet” anlayışıyla yargının hızlanması için yapılacak çalışmalara aktif olarak katılmalı ve bu çalışmaları yapacak olan kurumlarla iş birliği içinde olmalıdır.
Baro; avukatlığın kadîm bir kamu hizmeti olduğu bilinciyle, bu hizmetin en iyi şekilde sunulması için çağımızın gereği olan yeni hak ve yetkilerin verilmesi adına mücadele etmeli ve buna bağlı olarak sorumluluklar üstlenmeye hazır olmalıdır.
Kamu hizmeti sunan avukatlar, serbest meslek icra etmektedirler. Sunulan hizmetin yargıya olan katkısı da göz önünde bulundurulduğunda avukatların yetkilerinin genişletilmesi gerekmektedir. Baro; avukatların kendi vekâletnâmelerini düzenleyebilmesi, mevzuatta resmî şekil şartına tabi olan akitleri onaylama ve düzenleme yetkisine sahip olması ve hatta mevzuatta yapılacak değişikliklerle başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yapılacak bazı iş ve işlemlerde, tarafların hukuk güvenliğinin sağlanması için avukatın eşlik etmesi şartı getirilmesi için çalışmalı ve avukatların yetkisinin genişletilmesi için fırsat alanları açmalıdır.
Avukatlık Kanunu m.2/3’de avukatın, bilgi ve belge incelemesi ile örnek alması hakkı düzenlenmiş fakat bu maddeye uyulmamasının caydırıcı bir yaptırımı sair mevzuatlarda da düzenlenmemiştir. Baro; avukatın bilgi ve belgeye erişim hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılması, Kişisel Verileri Koruma Kanununda avukatlar lehine değişiklikler yapılması ve özellikle teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte verilerin dijital ortamda kayıt altına alındığı da düşünüldüğünde bu verilerin avukatın da erişimine açılması için etkili bir çalışma yürütmelidir
Hak arama özgürlüğü ve dolayısıyla âdil yargılanma hakkının önündeki engelleri aşmak ve bu hakların kullanımında eşitliği sağlamak üzere Adli Yardım ve CMK gereği görevlendirilen avukatlar, sundukları hizmetin karşılığını alamamaktadırlar. Bu hizmetlerin karşılığı olarak öngörülen ücretler oldukça düşük olduğu gibi bu ödemelerin yapılması da uzun sürmektedir. Baro, ücretlerin iyileştirilmesi ve ödemelerin kısa sürede yapılması için kesin bir çözüm bulmalı ve emin adımlar atmalıdır.
Özellikle son düzenlemeler ile birlikte avukatlar ağır vergi yükü altına girmiştir. Avukatlardan alınan vergi oranları düşürülmeli, özellikle genç meslektaşlar nezdinde bazı vergiler hiç alınmamalı ve avukatların gider olarak gösterebileceği kalemler genişletilmelidir. Barolar, yetkili mercilere avukatların sunduğu hizmetin bir kamu hizmeti olduğunu hatırlatarak bu hizmetin vergilendirilmesinin avukatlar lehine yeniden düzenlenmesi için rol üstlenmelidir.
Baro, avukatlık mesleğine ve avukatlara yönelik haksız ve olumsuz algıları ortadan kaldıracak çalışmalar yapmalıdır.
Baro, yargının temel taşlarından ve kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların, meslek kurallarına uygun olarak birlik, beraberlik ve dayanışma içinde faaliyet göstermelerini sağlayan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşudur. Avukatların başta idare olmak üzere sair tüm kurum ve kuruluşlar ile toplum nezdindeki saygınlığı, güvenilirliği, adâlet sisteminin işleyişinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu bağlamda baronun aslî görevi, savunmanın itibârını korumak, geliştirmek ve avukatlık mesleğinin hak ettiği yere gelmesi için özveriyle çalışmaktır. Baro, savunma bağımsızlığını güvence altına almalı, adâletin tesisi için gerekli olan tüm safhalarda avukatların hak ettiği değeri görmesi ve yargı ile savunmanın çatışmaması için gereken çalışmaları yapmalı ve alınması gereken tüm tedbirleri hiçbir çekincesi olmadan almalıdır.
Baro; hukuk politikaları üreterek mevzuat çalışmalarına ilişkin tüm gelişmeleri takip etmeli, mevzuat hazırlama ve kanun yapma süreçlerine aktif şekilde katılmalıdır.
Baro, Mevzuat çalışmalarına ilişkin tüm gelişmeleri takip ederek, kanun koyuculara müspet, menfi geri bildirimlerde; görüş ve önerilerde bulunmalı, tüm kanun yapım süreçlerinde aktif rol almalıdır.
Baro, ülkedeki hukukî problemlere ve mer’i hukukun iyileştirilerek ideale yaklaştırılmasına yönelik fikir üretmeli, bir hukukî fikir ve tasarı merkezi olmalı, çözüme yönelik teklif metinleri hazırlamalı, bunlara ilişkin kamuoyu oluşturmalı ve muhataplarına iletmelidir. Kamuoyu oluşturduğu ve çözüm olarak teklif ettiği düzenlemelerin sonuna kadar takipçisi olarak süreci nihayete erdirmelidir. Ülke geleceği ve fertler için hayati tehlike oluşturacak konularda, ileri görüşlülükle sorunun büyümesinden önce, önleyici hukuk mantığıyla tedbir alınmasına yönelik teklifler hazırlamalıdır.
Baro; stajyer avukatların, mesleğin itibar ve saygınlığına yakışır bir şekilde staj yapmalarını sağlamalıdır.
Stajyer avukatlar halihazırda üniversite mezunları arasındaki en dezavantajlı ve mağdur kesimdir. Stajyerler, üniversiteden mezun olmuş, artık öğrenciliğin sağladığı hiçbir maddi kolaylıktan faydalanamayan; ancak mesleğini yapabilmek için staj süresi boyunca, akla ve vicdana sığmayan koşullarda, uzun çalışma saatleri içerisinde ve hatta bazen hafta sonu da çalıştırılmalarına rağmen stajyer olmaları sebebiyle mevzuatımızdaki açıklardan faydalanılarak ya ücret alamamakta ya da çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktadırlar. Tüm bu çalışma süreçleri boyunca da mobbing, taciz gibi muamelelere maruz kalmaktadır.
Baro, başta Staj Eğitim Merkezi ile stajyerlerine staj süresince akademik, meslekî, uygulamaya yönelik, kültürel ve kişisel gelişimini sağlama hususunda gerçek bir eğitim sunmalıdır. Bunun dışında yapacağı yasal çalışmalarda ve tavsiye niteliğinde ücret tarifesine stajyerler için de bir ücret takdirinde bulunmalı, bu ücret takdirinin uygulanması için üyelerini teşvik etmelidir.
Baro, Avukatlık stajında geçen sürenin de emekliliğe esas primlere eklenmesi hususunda gerekli çalışmaları yapmalıdır.
Baro, stajyer avukatların indirimli ulaşım kartı gibi desteklerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu gibi imkânlardan faydalanması hususunda gerekli çalışmaları yapmalı ve takip etmelidir.
Baro; mesleğe yeni başlayan avukatları desteklemeli, mesleklerini icra ederken karşılaşacakları problemleri çözmeli ve onlara yalnız olmadıklarını daima hissettirmelidir.
Son yıllarda avukat sayısının çok hızlı bir şekilde katlanarak artması ve küresel çapta gerçekleşen krizler neticesinde mesleğe başlayan Genç Avukatlar, büyük bir bilinmezliğin içine düşmekte; meslekî gelişim, gelir problemi ve tüm bu sorunların meydana getirdiği psikolojik sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sebeplerle Baro, her dâim genç avukatların üzerinde bir gölge olarak durmalı, destekçisi ve rehberi olmalıdır.
Baro, genç avukatların kendilerini mesleki olarak geliştirebilmeleri için ücretsiz meslekî eğitimler organize etmeli, genç avukatların tecrübe eksikliğini giderebilmek için kıdemli avukatlarla birlikte mentorlük programını devreye alarak tecrübe aktarımı sağlamalıdır.
Baro, tüm bunların yanında sanal ve hazır ofis imkânları sağlamalı, kendisine tahsis edilen adliye temsilcilikleri ile diğer tesislerinde randevulu toplantı odaları imkânı sunmalı, genç serbest avukatların mekân ve ofis ihtiyacına doğrudan çözüm getirmelidir. Baro sektörlerle genç avukatları buluşturacak zirveler yaparak genç avukatların iş imkanlarını artırmalıdır. Baro, mutlak surette bir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kurmalı ve genç avukatlara faizsiz desteklerde bulunmalıdır.
Baro; bağlı çalışan avukatların, karşılaştıkları bütün sorunlara duyarlı olmalıdır.
Baro, bilhassa, Bağlı Çalışan Avukatların çalışma koşullarının ve iş hukukundan doğan özlük haklarının iyileştirilmesi noktasında, çalışma saatlerinin İstanbul’daki olağan ‘metropol yaşam koşullarına’ uygun şekilde düzenlenmesi; avukatlık mesleği mensuplarının nitelikli eğitim düzeyleri göz önünde bulundurulduğunda, aldıkları ücretin alt sınırının asgari ücret üzerinden değil, bağımsız ve mesleğin niteliğine yakışır bir alt sınır üzerinden belirlenmesi; işveren avukat tarafından SGK’ye bildirilen sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden değil aldıkları gerçek ücret üzerinden bildirilmesini sağlamalıdır.
Ayrıca işveren avukatın bağlı çalışan avukata karşı hiyerarşik iş ilişkisinden doğan konumunun bir üstünlük/ayrıcalık olarak görülmemesi ve bağlı çalışan avukatın da münferit saygınlık ve şerefinin korunmasının sağlanması; bağlı çalışan avukatın çalıştığı hukuk bürosundaki diğer mesleklerden yardımcı personeller ile iş tanımının, özlük haklarının ve iş akdinden doğan hukuki sonuçların, avukatın yaptığı işin mahiyeti ölçüsünde hakkaniyet ve meslek onuruna layık şekilde ayrılması gibi hususlar yönünden, işveren avukatlara karşı denetleyici takip çalışmaları ortaya koymalıdır. Bu misyonun yerine getirilmesinde başlıca usul olarak da işveren avukatların şikâyet edilebileceği yahut bildirilebileceği Disiplin Kurullarının daha işlevsel hale getirilmesi sağlanmalıdır.
Baro, kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için somut ve gerçekçi çalışmalar yapmalıdır.
Kamuda çalışan avukatların ek göstergelerinin 5400 Ek-Göstergeye yükseltilmesi, Emekli Sandığı Kanununda değişiklik yapılarak kamuda çalışan emekli olacak avukatların ek göstergelerinin 20.000 gösterge rakamına çıkarılması, kamu avukatlarına temsil tazminatı verilmesi, Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olan vekalet ücretlerinin tamamının avukata ödenmesi ve tavan uygulamasına son verilmesi, kamu avukatlarına 1136 sayılı Avukatlık Kanunu Ek Madde 1’de yapılacak değişiklikle kamu avukatlarına baroya kayıt olma zorunluluğu getirilerek haklarında soruşturma açılması halinde disiplin soruşturmalarının hukukçular tarafından yapılmasının sağlanması ve bağlı bulundukları baro tarafından soruşturma sırasında baro adına gözlemci atanması ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun m. 36/V’de düzenlenen metnin son kısmında “memurları kapsar” kelimelerinin “avukatları kapsar” şeklinde değiştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmalı ve bu çalışmaların sonuca ermesi için sürecin takipçisi olmalıdır.
Baro; kadınların, avukatlık mesleğini icra ederken karşılaştıkları haksızlıkların ve güçlüklerin karşısında durmalıdır.
Baro, kadın avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları cinsiyetçi yaklaşımlarla ve inanç özgürlüğünün gerekliliklerine yapılan müdahalelerle mücadele etmelidir. Baro, aynı zamanda ebeveyn olan avukatların adliyelerde işlerini yürütürken çocuklarını güvenle emanet edebileceği kreşlerin açılması, adliyelerde ve baro odalarında emzirme odalarının açılması, doğum sonrası uzaktan çalışma, yarı zamanlı çalışma gibi esnek mesai sistemlerinin uygulanmasının yasal güvence altına alınması için çalışmalar yürütmelidir.
Baro; hukuk fakültelerinde verilen eğitimlerin daha nitelikli hale gelmesi için yetkili kişi ve kurumlarla iş birliği yapmalıdır.
Hukuk fakültesi sayısının çokluğu, hukuk lisans eğitimine kayıt yaptırmaya hak kazanmak için belirlenen sıralama barajının yetersiz kaldığı ve bazı fakültelerde eğitim veren akademik kadronun yeterli niteliği haiz olmadığı sarihtir. Başta avukatlık mesleği olmak üzere hukuk mesleklerinin nitelikli hale getirilmesi için hukuk lisans eğitiminin nitelikli olması elzemdir. Baronun, bu meselenin çözümüne katkı sunmak için ilk aşamada hukuk fakültelerindeki kontenjanın azaltılması, sıralama barajının yeniden düzenlenmesi, hukuk fakültesinin kurulması ve varlığını sürdürebilmesi için akademik düzeyde taşıması gereken şartların ağırlaştırılarak iyileştirilmesi ve eğitim müfredatının geliştirilmesi için başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapması ve bu çalışmaların sürüncemede kalmayıp nihayete ermesi için takipçisi olması gerekmektedir.
Baro; avukatların, mesleki gelişimini ve farkındalığını artıracak çalışmalar yapmalıdır.
Baro, avukatlık mesleğinin daha nitelikli bir şekilde yerine getirilmesi için meslek içi gelişimi destekleyen kurs ve eğitimler düzenlemeli gerek geleneksel gerekse gelişmekte olan hukuk dalları konusunda meslektaşlarının yeterliliğini ve ilerlemesini sağlayıcı faaliyetlerde bulunmalıdır.
Baro, çalışmalarında şeffaf olmalıdır. Şeffaflığı; amaçta, faaliyetlerde ve harcamalarda sağlamalıdır.
Baro, tüm yapılarıyla disiplinli; iş ve işlemleri ile mali kaynakların yönetiminde şeffaf ve her üyesine karşı hesap verebilir olmalıdır. Bu çerçevede Bilgi Edinme Kanunu, Baroda etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
Baronun, sahip olduğu ilkelerin ve hedeflerin gereğini samimi bir şekilde yerine getirebilmesi için üyeleriyle aktif bir diyalog ve istişare içerisinde olması gerekmektedir. Bu durumda Baro, sahada aktif meslek icra eden avukatların; görüş, öneri, tespit ve kritiklerine muhtaçtır. Baro Yönetimi, avukatların sadece mevzuat gereği kayıtlı olmakla zorunlu olduğu bir kuruluş olmadıklarının bilinciyle hareket etmeli, farklılıklardan beslenmeli, üyelerinin yönetimlerini özgürce eleştirebildiği bir sistem kurmalı ve bu sistemde, gelen eleştirileri göz ardı etmeyerek dikkate alacak bir denetim mekanizması oluşturmalıdır.
Baro; gücünü, sürdürebildiği nitelikli ve nicelikli faaliyetlerden almalıdır.
Baro, çalışma usulü itibariyle, “işi ehline veriniz” şiarını unutmadan kurmuş ya da kuracağı tüm merkez, komisyon ve sair organlarıyla birlikte faal ve üretken olmalıdır. Bu yapılar, kurulma amaçlarına matuf iş ve işlemleri yaparken etkin ve verimli çalışarak baroyu bir bütün olarak güçlendirmeli ve hukuk alanında yazılı ve kalıcı eserler üretmelidir.
Baro, çalışmalarıyla adliyelerde ve kamuoyunda görünür olmalıdır.
Baro, adliyelerde yalnızca cübbe veren ve baro pulu satan pozisyonundan çıkmalı, Baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere tüm icra organlarıyla birlikte avukatların ihtiyaçlarına yönelik yerinde çalışmalar yapmalıdır.
Baro Yönetimi ve üyeleriyle; televizyon programları, yazılı ve basılı medya, sosyal medya ve dijital platformlarda aktif olmalı, basın ve medya gücünden yararlanarak kamuoyunda görünür ve söz sahibi konumda olmalıdır.
Baro, avukatlar arasındaki sosyal dayanışmayı ve iş birliğini artıran faaliyetlere öncülük etmelidir.
Baro, meslektaşların birbirinin rakibi değil ancak yol arkadaşı olduğu ilkesinden hareketle, en kıdemlisinden en gencine kadar avukatlar arasında dostluk, birlik, beraberlik ve meslekî dayanışmayı teşvik edici çalışmalar yapmalıdır. Üyelerinin birbirini tanıdığı, birbirlerine karşı dostluk ve samimiyet duyguları hissederek, karşılaştıkları maddi ve manevi sorunlarda birbirlerinin yanında oldukları birlik ve dayanışma ortamını tesis etmelidir.
Baro, kendisi ile mensupları arasında da güçlü bir bağ ve aidiyet duygusu kurarak bu bağın kuvvetlenmesi ve hiçbir üyesinin kendisini dışlanmış ya da değersiz hissetmemesi için gereken tedbirleri almalıdır.
Baro, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon ve iş birliği içerisinde olmalıdır.
Baro; dinamik, girişken ve entelektüel birikimi ile meslekte öne çıkmış delegeleri aracılığıyla TBB’deki temsil gücünü artırmalıdır. Ayrıca uluslararası barolar ve hukuk kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olarak avukatların yurt dışındaki iş ve işlemlerini kolay ve hızlı bir biçimde halledebilmesini sağlamalı ve bu iş birliğini kolaylaştırmak için ihtiyaç duyan avukatlara tercüman desteği sunmalıdır.
Baro; bireylerin, avukatlık ve hukuki danışmanlık taleplerinin karşılanması için vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalıdır. BM, AHİM, UCM gibi uluslararası hukuk mekanizmalarının çalışma usulleri konusunda avukatlara eğitim vermelidir.
Baro; yapay zekânın, hukuk hizmetlerinin daha verimli, daha düzenli, daha hızlı ve daha adil verilmesinde kullanılmasına öncülük etmelidir. Bununla birlikte yapay zekânın yol açacağı hukukî problemleri de dikkate alarak bunlara karşı önleyici çalışmalar yapmalıdır.
Milenyumdan itibaren hızla gelişen teknolojinin, yapay zekânın toplumsal kullanıma sunulmasının ardından günlük hayattaki yeri çok büyük oranda artmıştır. Bu gelişmeler avukatların ve hukukçuların birçok alanda hayatlarını kolaylaştırıp mesleki gelişimine katkılarda bulunduğu gibi aynı zamanda vatandaşların avukat ile birlikte hareket etme bilincini azaltarak yanlış hukukî eylem ve tercihlerde bulunması tehlikesini beraberinde getirmektedir. Baro, yaptığı projeler ve eğitimlerle avukatların teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmasını önlemeli ayrıca bu yolla avukatların mesleki niteliğini artırmalıdır.
Bir diğer yandan teknolojik gelişmeler beraberlerinde yeni hukukî mevzular doğurmaktadır. Bu yeni hukukî mevzuların bir kısmı kıyas yolu ile mevcut hukukla çözülebilse de Baro, önemli bir kısmı için hukuk üretimi ve üretilen hukukun başta avukatlar olmak üzere hukukçu meslektaşlarca içselleştirilmesi için çalışmalıdır.
Baro, adil yargılanma hakkını ve mâsumiyet karînesini ihlal eden “sosyal medya yargılamalarına”, “bilgi kirliliğine” ve “algı operasyonlarına” karşı mücadele etmelidir.
Baro, savunma eyleminin önemsiz görülmesine sebep olacak şekilde unutulan ve önyargılar ile aşılan masumiyet karinesinin hem yargı organları hem de toplum nezdinde tekrar hatırlanmasına çalışmalıdır. Bu konuda önyargısız hareket etmek ile vazifeli olan yargı mercilerinin dahi Anayasamızda yer alan masumiyet karinesini unutarak, savunma hakkını önemsiz ve gereksiz görüşü, aynı zamanda avukatlık mesleğinin de itibarsızlaşmasına yol açmaktadır. Başta yargı camiası olmak üzere toplumun, savunma hakkının ve masumiyet karinesinin önemi hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Zira tüm toplumun önyargılar ile yüz çevirdiği masum bir insana, kapısını avukat açmakta, elinden tutmaktadır. Kişiye bir suç iftirası atıldığında ve herkesin ondan yüz çevirdiği zor durumunda savunma hakkının ve avukatlık mesleğinin kendisi için ne kadar önemli olacağı, empati bilinci ile beraber anlatılmalıdır.
Aynı zamanda avukatın asil değil vekil olduğu, yargılama sürecinin hukuka uygun şekilde gerçekleşebilmesi ve savunma hakkının ihlal edilmeden güçlü bir şekilde kullanılabilmesi için orada bulunduğu, suç, hata ve haksızlıklardan sorumlu taraf olmadığı topluma izah edilmelidir.
Baro, mensupları için nitelikli kültür ve sanat faaliyetleri düzenlemelidir.
Baro, Avukatların sosyal becerilerini ve entelektüel birikimlerini artıracak çalışmalar tertip etmelidir. Ayrıca mesleklerini icra ederken topluma ve insana tüm yönleriyle yoğun ve yakın bir şekilde temas eden Avukatlara, bu temastan ötürü yaşadıkları psikolojik yıpranma ve yorgunluğa karşı mental dayanıklılıklarını güçlendirecek mahiyette gönüllerine ve ruhlarına hitap eden sanatsal ve kültürel yönden destekleyici hizmetler sunmalıdır.